Strategia de Dezvoltare – un simplu exercițiu electoral

Strategia de Dezvoltare – un simplu exercițiu electoral

Marius BODEA consideră că Strategia de Dezvoltare Integrată a Municipiului Iași adusă în dezbatere publică este un simplu exercițiu electoral, făcut pe bani publici.

”Ceea ce face acum Primăria este în afara procedurii care trebuie derulată de consultant și întrutotul în afara calendarului normal de elaborare. Este o bătaie de joc la adresa ieșenilor, nu vorbește nimic despre sursele de finanţare. Domnul Chirica vrea să ne consulte că suntem de acord să reabilităm străzile Iaşului, să reface şcolile, să avem piste pentru bicicliști coerente. Acest lucru trebuia să facă dumnealui de 15 ani, de când lucrează în Primărie! Domnul Mihai Chirica își face campanie pe banii ieșenilor. Toate acele corturi din oraș în care dumnealui spune că vrea să consulte cetățenii sunt, de fapt, corturile candidatului PSD la Primărie care, din bani publici, face campanie electorală”, a spus Marius BODEA, candidatul PNL la Primăria Iași.

Câteva lucruri despre SIDU:

1. Valoarea cumulată a proiectelor propuse e de 3,5 ori mai mare decat valoarea totala a bugetului iesean pe 2016.

2. Bugetul pe 2016 al Iasului reprezinta cam 50% din acela al Timisoarei, 60% din acela al Clujului si, atentie, 70% din acela al Oradei, un oras situat pe locul 10 ca populatie (sub 200 000 locuitori).

3. O strategie se cheama integrata cand are obiective clare sustinute prin planuri de organizare spatiala si surse de finantare. Nu există așa ceva în documentul adus în discuție de către Primărie.

4. În acest moment nu avem finalizat P.U.G.-ul, ceea ce face ca marea majoritate din proiectele aduse în discuție să nu fie fezabile.

5. Valoarea totala a proiectelor listate in strategie este de 2,4 miliarde de RON. Nu se precizează de unde vor fi atrași acești bani!

6. O strategie integrata, si mai ales de dezvoltare, trebuie sa aiba in vedere problemele mari de accesibilitate ale Iasului. Fără rezolvarea lor ne intoarcem la conditia unui targ cu influenta locala. Nu există așa ceva în acea înșiruire de lozinci!

7. In nici unul dintre capitolele propuse nu apar proiecte adevarate de sustinere, dezvoltare valorificare a culturii iesene. Din aceasta cauza s-a pierdut competitia pentru Capitala Europeana.

8. Doar prin reparatii, reabilitari si mici extinderi nu putem sustine nicicum dezvoltarea reala, pe termen lung a Iasului.

”Aceast document prezentat opiniei publice este un material fără cap, fără coadă pe care, chipurile, actuala administrație vrea să îl aducă în dezbatere publică.  Însă acest mod de lucru, de a pune oamenii în fața unui document lucrat pe picior, este o practică. Așa au procedat cei din PMI și în cazul Strategiei culturale a Municipiului Iași, așa au procedat și în cazul Planului de Mobilitate Urbană,” a încheiat Marius BODEA, candidatul PNL la Primăria Iași.

Sursa: Ziarul de Iași

Comentarii

comentarii