Apel pentru coalizarea forțelor politice

Apel pentru coalizarea forțelor politice

Au mai rămas 7 zile până la ziua votului pentru alegerea primarului și a echipei de consilieri locali. 7 zile în care forțele politice responsabile ale acestui oraș, care își doresc în mod sincer schimbarea administrației PSD, au obligația morală față de alegători de a găsi o soluție matură pentru ca după 5 iunie să nu avem tot PSD la putere.

În toată această perioadă care s-a scurs de la începerea campaniei am făcut mereu apel la necesitatea unui dialog, însă nu am inițiat pași concreți pentru că am considerat normal ca lucrurile să se decanteze. Era normal ca fiecare dintre cei care au intrat în această competiție să își maximizeze șansele – unii făcând asta atacându-mă aproape doar pe mine, însă asta e o altă discuție – și să încerce să convingă electoratul că reprezintă schimbarea de care Iașul are nevoie. Iata-ne ajunși în ultima săptămână de campanie și putem trage câeva concluzii, iar pe baza acestor concluzii putem contura câteva direcții de acțiune pentru ca zilele următoare, decisive pentru ziua de 5 iunie, să acționăm conform voinței ieșenilor care, în marea lor majoritate, își doresc o altă administrație.

Sondajul care a făcut cel mai mare vâlvă este acel sondaj făcut de IRES. Însă acest sondaj poate fi demontat cu ușurință. Avem două exemple ce demonstrează ”competența” IRES. Exit-poll în Republica Moldova cu PLDM – 34% și PCRM – 26%, iar la final a fost PLDM – 29% și PCRM – 39%. În plus, la Cluj, IRES a dat pe Nicoară primar cu 42%, iar la final Boc câștiga cu 40%. Sondajele noastre interne arată o diferență mult mai mică între Chirica și mine.

Toate studiile noastre arată că ieșenii, în marea lor majoritate, își doresc schimbarea. Din păcate, sistemul electoral face foarte greu posibilă această schimbare! Alegerile într-un singur tur favorizează primarul în funcție care are un nucelu inerțial de votanți. Vreau, pe această cale, să fac un apel public către toți candidații care își doresc cu adevărat schimbarea PSD–ului de la Primăria Iași. Haideți să ne coalizăm forțele pentru ca după 5 iunie PSD să nu mai rămână la putere. Haideți să ne solidarizăm în jurul proiectului politic care poate bate PSD. Pot înțelege neîncrederea în sondajul realizat de noi, de aceea sunt dispus ca luni și marți să facem un sondaj telefonic, cu o casă de sondare independentă, iar miercuri cel mai bine plasat care îl poate bate pe Chirica să primească sprijinul celorlalți. Dacă reprezentanții formațiunilor politice care candidează pentru schimbarea administrației PSD sau candidații independenți nu se raliază acestui proiect, sunt sigur că ieșenii vor ști să voteze în așa fel încât să scăpăm orașul de administrația pesedistă care ne ține în loc de atâția ani.

PSD este un pericol public pentru oraș. Autobuzele care iau foc în timpul mersului și pun viața pasagerilor în pericol, falimentul proiectului Iași – Capitală Culturală Europeană, falimentul CET, falimentul RATP, falimentul Politehnica, datoria publică a orașului care se apropie de pragul maximal de 30% din buget, fără a se realiza investiții multiplicatoare în economie și multe altele sunt argumente care susțin ceea ce zic. Însă PSD are un nucleu de votanți fideli care, în contextul divizării voturilor celor care își doresc schimbarea, îi poate asigura câștigarea alegerilor pe 5 iunie. În joc este soarta orașului pentru următorii ani, nu ne mai permitem încă 4 ani de administrație a stagnării, a lipsei de viziune și a lipsei de proiecte majore pentru oraș. Pe umerii noștri există o responsabilitate imensă. Îmi doresc ca toți să ne ridicăm la înălțimea vremurilor pe care le trăim. Avem șansa istorică de a oferi Iașului un alt destin, o altă direcție, un alt parcurs.

Comentarii

comentarii