Inițierea Clusterului de Turism Iași

Inițierea Clusterului de Turism Iași

clusterul de turism iasi

Astăzi, 22 martie 2016, a avut loc prima întâlnire de inițiere a Clusterului de Turism Iasi, proiect demarat de Aeroportul Iasi pentru a integra eforturile de promovare a Iașului ca destinație turistică. 

2Asa acum arata raportările făcute de Camera de Comerț și Industrie Iași, creșterea activității aerorogării ieșene creează premisele dezvoltarii turismului in zona, prin conectivitatea crescută in ultimii trei ani, iar aeroportul rămâne, deocamdată, princip
ala poartă de sosire în regiunea Nord-Est.

„Clusterele sunt o realitate în alte regiuni ale țării, cu impact asupra dezvoltarii economice, însă la Iași acest concept practic nu există. Iar fără dezvoltarea turismului local nu este posibilă evoluția economică a zonei noastre. Statisticile arată că anul trecut s-a înregistrat o creștere de 40% a serviciilor turistice în Iași, față de 2012, iar asta în strânsă legătură cu modernizarea Aeroportului Iași. Însă nu e suficient. Sunt necesare proiecte publice serioase pentru restaurarea monumentelor istorice și religioase, modernizarea muzeelor si finanțarea adecvată a instituțiilor de cultură. Totodată, avem în vedere modernizarea căilor de acces spre monumente și spații de recreere, precum și identificarea unor noi moduri de informare și popularizare a orasului pe plan național și internațional. Un astfel de proiect poate reprezenta un factor catalizator în dezvoltarea locală și regională”, a declarat Marius BODEA, Președintele C.A. al Aeroportului Internațional Iași.

„Din păcate, autoritățile locale și agențiile de turism nu au reușit sa găsească o formulă potrivită pentru promovarea turismului în Iași. Doar o asociere între instituții și organizații direct implicate în dezvoltarea acestui domeniu, dar și cele conexe, poate oferi perspective în acest sens. Deschiderea pe care o oferă Aeroportul Iași este un bun exemplu pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea orașului. Însă, tot efortul nostru ar putea fi în zadar daca în Iasi nu va exista o infrastructură rutieră completă. Avem un aeroport, dar nu avem și o autostradă.

Iar o altă piedică în calea dezvoltării orașului o reprezintă prejudecățile și mentalitatea noastră”, a susținut Paul BUTNARIU, Președintele Camerei de Comerț si Industrie Iași.

5Potrivit inițiatorilor, prin proiectul lansat astăzi, se vor așeza la aceeași masă mediul privat și cel public, la care se va adăuga puterea mediului educațional. Astfel, eficiența economică se va îmbina cu politica socială, iar oferta educaționașă va fi adaptată în permanență la cerințele pieței muncii.

“Putem dezvolta învățământul dual și crea programe de practică pentru studenți. Pot apărea centre integrate, sub o forma fizică ori informale, de diseminare a bunelor practici și de dezvoltare a inițiativelor cu potențial turistic. Aici aș aminti de festivaluri și evenimente culturale. Poate fi FILIT, ori, dupa modelul Clujului, ceva asemanator cu Untold. Poate fi vorba de evenimente sportive, iar relieful geografic al zonei ne duce cu gândul la un maraton ori triatlon etc. Posibilitățile sunt nemăsurate, este nevoie doar de o cooperare așezată pe baze corecte, pe principii și pe dorința de a face lucruri trainice”,  a spus Igor Rotaru, fondator Bicycle Hostel.

Prin semnarea protocolului de astăzi, proiectul privind înființarea clusterului ajunge în urmatoarea fază – realizarea cadrului legislativ, urmand ca cei implicați să prezinte și soluțiile necesare concretizării unui astfel de concept.

Sursa: Aeroportul Iași

Comentarii

comentarii