Declarație de presă privind lipsa informațiilor publice din SEAP

Declarație de presă privind lipsa informațiilor publice din SEAP

În urma prezentării faptului că din 2007 Primăria Iași nu a mai făcute publice, conform legii, cine au fost beneficiarii contractelor încheiate cu municipalitatea, am asteptat cu interes raspunsul domnului Chirica.

Raspunsul Domnului Viceprimar cu atributii de Primar, Mihai Chirica, a fost, din nou, unul mincinos si sfidator la adresa noastra, a tuturor.

Acesta ne raspunde ca nu Primaria Iasi trebuia sa publice acele anunturi, ci ca, in stilul caracteristic de raspuns si fuga de raspundere, altii, facand trimitere la A.N.R.M.A.P.

Pentru a inlatura aceasta manipulare grosolana, dar totodata pentru a face public prevederile legale, prezint extras din legea achizitiilor publice, OUG 34/2006, actualizata:

Art. 47

(1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a asigura transparenţa atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a încheierii acordurilor-cadru prin publicarea, în conformitate cu prevederile prezentului capitol, a anunţurilor de intenţie, anunţurilor/invitaţiilor de participare şi anunţurilor de atribuire.

Art. 293

Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:

e1) încălcarea regulilor de publicitate prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă cu privire la anunţul de atribuire;

Art.294.

(32) Contravenţia prevăzută la art. 293 lit. e1) se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei

In situatia in care acesta insista ca domnia sa, colegii sai, rudele sale din Primaria Municipiului Iasi, au trimis totusi spre publicare aceste informatii legate de cine sunt beneficiarii banilor Primariei Iasi, cat au primit si pentru ce, ii solicit cu respect, public, sa faca dovada trimiterii catre operatorul S.E.A.P. a anunturilor de atribuire a tuturor contractelor din bani publici, incepand din 2007 pana in prezent, acolo unde nu exista informatiile afisate in S.E.A.P.

In acest fel, chiar si din acele anunturi pe care domnia sa, Dl Mihai Chirica, sustine ca le detine si le-a transmis mai departe, putem vedea cu totii cine sunt acesti beneficiari de bani publici, urmand ca executivul Primariei Iasi sa continue cu obligatia legala de a asigura prezenta acestor informatii si in S.E.A.P.

Documentele solicitate pot fi foarte usor descarcate din sistemul electronic,  iar acestea vor arata explicit: data transmiterii in SEAP, iar daca acestea au fost respinse de operatorul SEAP, si data respingerii SEAP, precum si motivul respingerii. Totodata vom puteam vedea, tipul achizitiei, data si nr. contractului incheiat, numele castigatorului si valoarea contractului.

In sprijinul acestui demers, il asiguram public  pe Dl Mihai Chirica, actual viceprimar cu atributii de Primar, ca vom distribui voluntar toate aceste informatii catre toti iesenii.

Atasam un model de anunt de atribuire, asa cum sustine si dl Chirica ca exista si la Primarie, pentru a il ajuta in identificarea informatiei ce o solicitam.

In ce priveste raspunsul domnului Mihai Chirica, prin care acesta se derobeaza de raspunderea sa de presedinte al Comisiei de Circulatie a Municipiului Iasi, acesta indicand ca raspunzator pentru traficul din oras, Serviciul Politiei Rutiere, ii comunicam ca ieșenii sunt oameni informati, care înțeleg cum functioneaza administratia locala, așadar degeaba apelează la o altă minciună grosieră. Răspunderea exclusiva pentru haosul din oras in privinta traficului apartine administratorului public, adica Primariei Municipiului Iasi, prin persoanele, aceleasi persoane,care au condus si conduc Municpiul de prea multa vreme.

Astfel incat, acest demers las, de a nu accepta responsabilitatile  ce decurg din textul legii, pentru functia ce o are intamplator astazi, si de a gasi ca intotdeauna alti tapi ispasitori, va clarifica pe toata lumea, cine este persoana ce astazi ne spune ca va lupta pentru Iasi si ieseni. O persoana ce nu are demnitatea sa isi asume si responsabilitatea propriilor greseli nu poate gestiona nici problematica unui centru de cartier, darămite a unui oraș precum Iașul.

Marius BODEA

Președintele PNL Municipiul Iași

Candidatul PNL la Primăria Municipiului Iași

Comentarii

comentarii