Despre familie, de Ziua Familiei

Despre familie, de Ziua Familiei

Pentru mine, familia este ”sanctuarul” unde mă simt împlinit pentru că, orice am face în viaţă, oricâte succese am avea, întotdeauna ne vom simţi cel mai bine înţeleşi şi acceptaţi în totalitate în cadrul familiei.

Cred că municipalitatea este nu doar îndreptăţită, dar şi obligată să vină cu cât mai multe proiecte pe această parte de educaţie şi cultură care să susţină şi să promoveze unitatea familiei. Lipsa de perspectivă pe care condiţia socială le-o creează unor familii duce, de multe ori, la dezbinare. Dezechilibrul confortului interior, care uneori poate fi reglat chiar prin lucruri ce par la prima vedere mărunte, de la locuri de plimbare până la alte posibilităţi de relaxare, are de asemenea efecte nocive. Dezinteresul faţă de cetăţeanul ieşean se manifestă şi prin dezinteresul faţă de familistul ieşean, care nu-şi simte în nici un fel protejat acest statut de familist, nu se simte încurajat să-şi crească aici copiii, nu găseşte acele programe educaţionale venite dinspre administratorii Iaşiului care să-i dea senzaţia de protecţie şi de perspectivă. Sunt, desigur, multe de discutat din acest punct de vedere, dar folosesc spaţiul de faţă doar pentru câteva concluzii, nu pentru a trasa un program electoral, căci locul lui nu e aici. Cred însă că persoana din fruntea Primăriei unui oraş atât de important trebuie, la rândul ei, să înţeleagă cât de important e rolul familiei în formarea oricărui om. Iar ca să înţeleagă, înainte de a deveni el însuşi un model pentru comunitate, trebuie să fi avut modele familiale puternice. Pentru că nu eşti lider cu adevărat dacă valorile tale nu-ţi susţin întru totul această calitate de lider. Nu poţi aduna oameni în jurul tău dacă nu-ţi preţuieşti, înainte de toate, propria familie. Nu poţi crea pe principii sănătoase, dacă n-ai avut de unde să-ţi extragi aceste principii sănătoase. Nu poţi dovedi dragoste faţă de comunitate dacă n-ai puternice sentimente de dragoste faţă de tot ce a însemnat şi înseamnă familia ta. Şi, în definitiv, nu poţi face lucruri bune, dacă nu s-a sedimentat în tine, la timpul potrivit, înţelesul profund al lucrului bun făcut pentru celălalt.
Regulile de bază sunt, până la urmă, aceleaşi în familie proprie şi în comunitate: echilibru, onestitate, respect, civilitate, dialog. La care se adaugă ştiinţa de a aduna oameni în jurul tău şi al proiectelor tale pentru comunitate şi a de administra aceste proiecte, de a fi un bun manager.

Comentarii

comentarii