Aeroportul Iași este pe profit

Aeroportul Iași este pe profit

Ca urmare a creșterii venitului în ultimii trei ani, Aeroportul International Iași nu va mai cere nicio sumă de bani Consiliului Judetean Iași în anul 2016, atingând într-un timp extrem de scurt performanța de a deveni profitabil.

Dacă rezultatele trimestrului III al anului 2015 arătau deja tendința obținerii profitului contabil, rezultatele lunilor octombrie și noiembrie (2015) și estimatul deja întocmit pentru luna decembrie 2015 indică obținerea profitului contabil pe ambele paliere de activitate aeroportuară: profit contabil în cadrul activității economice aeronautice și profit contabil în cadrul activității economice non-aeronautice. Astfel, primele estimări indică faptul că Aeroportul Internațional Iași va încheia anul financiar 2015 cu un profit estimat la 300.000 RON (3 miliarde de lei vechi), sumă foarte importantă, având în vedere istoria rezultatului financiar obținut de-a lungul întregii perioade de activitate (doar pierdere).

În afară de aceste rezultate, perspectiva anului 2016 este unică în istoria Aeroportului Internațional Iași și deoarece pentru prima dată regia autonomă nu va mai cere bani Consiliului Județean. Altfel spus, Aeroportul International Iași a ajuns pe picioarele sale, reușind performanța unei independențe financiare totale si lăsând astfel Consiliului Județean Iași posibilitatea de a aloca sumele de bani rămase pentru alte proiecte necesare comunității. În acest sens, RA Aeroportul Internațional Iași nu va mai încheia contractul privind prestarea SIEG (Serviciul de Interes Economic General) în anul 2016, devenind al doilea aeroport din România (Aeroportul din Cluj fiind celălalt) aparținând unui Consiliu Județean, care nu are nevoie de o astfel de subvenție.

venit_aeroport

“A fost o muncă titanică în acești 3 ani de mandat la conducerea Aeroportului Internațional Iași. Alături de o echipa de performeri ce au ales să se alăture obiectivului general de reformă totală a aeroportului, am reușit să obținem rezultate absolut istorice în cele trei direcții principale de analiză aeroportuară. Am finalizat în timp record construcția unui aeroport nou (cu pistă, platforme și terminal), am introdus un număr impresionant de rute externe directe către principalele destinații europene, am stabilit trei baze aeriene ale companiilor de transport aerian la Iași, și am arătat că statul poate fi un bun administrator al bunurilor sale, trecând regia aeroportuară pe profit. Nu departe de noi este istoria sumelor uriașe ce erau alocate de către autoritatea tutelară pentru subzistență, pentru cheltuielile curente, de ordinul milioanelor de euro, dar iată că astăzi putem spune că Aeroportul Iasi este o afacere a comunității care aduce plus valoare locală: plus valoare directă – financiară, și plus valoare indirectă, fiind generatorul principal de dezvoltare economică locală.

Citește și: Curse directe spre Cluj și Timișoara

Niciodată Iașul și regiunea Moldovei nu au avut șansa unei astfel de dezvoltări. Evoluția de la o singură rută externă directă, operată în 2012, la 16 rute externe directe, operate în 2016, reprezintă un salt uriaș, de neimaginat acum ceva timp, iar efectele în piața locală sunt deja cuantificabile. Mediul de afaceri începe să se dezmorțească și să își stabilească orizonturi înalte, turismul înregistrează creșteri semnificative de la an la an, mediul academic se poate deplasa facil spre zonele europene de tradiție, traficul etnic a luat o amploare extrem de mare și, în cele din urmă, familiile ieșene se reîntregesc cu mare ușurință. Investitorii străini au acum mijlocul de acces așteptat atât pentru oraș cât și regiune.

Pentru anul 2016 ne propunem o țintă de profit de aproximativ 300.000 euro la un trafic estimat de 700.000 pasageri, însă aceste valori pot deveni chiar mai bune dacă ceea ce avem astăzi în plan, ceea ce negociem cu parteneri, se cristalizează în anul ce urmează. Vom aborda în mod profesionist întreaga activitate de aici, vom începe să investim în promovarea prin toate mijloacele, în întreaga Moldova, a curselor directe externe din Iași, pentru a lăsa în trecut obișnuința, generată de nevoie, ca locuitorii Iașului și din împrejurimi să se deplaseze spre aeroporturile din Cluj, Târgu Mureș, Bacău ori Otopeni pentru a zbura spre Europa. Timpul acela a apus. De astăzi, Iașul va fi generatorul regional de rute, și vom primi cu mare bucurie și respect, în Iași, toți pasagerii rezidenți ai județelor învecinate”, a declarat Marius BODEA, Președintele Consiliului de Administrație  al Aeroportului Internațional Iași.

Citește și: De astăzi se poate zbura direct din Iași și spre capitala Belgiei

Comentarii

comentarii