5 întrebări adresate şefilor Primăriei Iaşi în cazul intereselor imobiliare

5 întrebări adresate şefilor Primăriei Iaşi în cazul intereselor imobiliare

Candidatul PNL la Primăria Iaşi Marius Bodea spune că situaţia viceprimarului Gabriel Surdu, care se foloseşte de funcţia publică pentru afacerile sale imobiliare, este revoltătoare.

Bodea afirmă că în Primărie s-a instalat un sistem periculos, ce acţionează discreţionar, în scopul intereselor particulare ale celor aflaţi la conducere.

„Actuala situaţie este, de fapt, expresia unui întreg sistem clientelar  care este întreţinut de PSD şi actualul viceprimar cu atribuţii de primar. Haosul urbanistic din oraş este cu premeditare întreţinut de actuala conducere a Primăriei. Faptul că PUG-ul, documentul fundamental care stă la baza dezvoltării armonioase a oraşului este prelungit an de an tocmai din 2009, faptul că un viceprimar cu interese directe în zona imobiliară se ocupă cu realizarea acestui Plan Urbanistic General, faptul că, din 2007, nu s-a realizat încă un registru al spaţiilor verzi, desi este obligaţie prin lege, sunt elemente care susţin ceea ce spun. Tergiversarea acestor două proiecte obligatorii pentru municipalitate are rolul de a proteja interesele obscure ale negustorilor de terenuri”, a declarat Marius Bodea.

Liberalul a adresat 5 întrebări şefilor Primăriei:

1. Cum a reuşit firma unde este acţionar cineva din actuala conducere a Primăriei, în numai 4 zile, să obţină toate avizele pentru tăierea salcâmului centenar din curtea clădirii de pe Lascăr Catargi? Mă refer la avizul de la Academia Română, avizul de la Ocolul Silvic,  avizul de la Agenţia de Mediu şi avizul de însoţire a lemnului de la Garda forestieră. Îmi pun întrebarea dacă nu apartenenţa la PSD şi în fruntea Primăriei nu i-au facilitat dnului viceprimar obţinerea în timp record a tuturor acestor avize. Au oamenii de afaceri independenţi, neafiliaţi politic, şanse egale în administraţia PSD? Se pare că nu…

2. Care a fost implicarea personală în eliberarea celor 5 documente care au generat această situaţie (trei certificate de urbanism, o autorizaţie de desfiinţare şi o autorizaţie de construire) a actualului viceprimar cu atribuţii de primar şi care au fost motivele pentru care procesul de includere a clădirii pe lista monumentelor istorice a fost tărăgănat?

3. Care este justificarea instituţională a actualei conduceri a Primăriei cu privire la implicarea directă în realizarea PUG-ului a unuia dintre viceprimari care are interese imobiliare clare?

4. Care este mecanismul si care sunt procedeele pe care Primăria le foloseşte pentru a calcula, respectiv pentru a proiecta suprafeţele de spaţiu verde din cadrul noului PUG al Iaşului? În condiţiile în care Iaşul are un deficit de spaţii verzi şi în condiţiile în interesele imobiliare ale celor din actuala conducere a Primăriei sunt mai presus de interesul public al ieşenilor, trebuie să fim precauţi pentru că ne putem trezi cu distrugerea Parcului Copou sau cu Parcul Guliver, aşa cum s-a mai discutat în presă.

5. Care este situaţia Registrului Local al Spaţiilor Verzi din Iaşi şi de ce nu s-a realizat acesta încă din 2007?

Sursa: Jurnal Virtual

Comentarii

comentarii