Piețele agroalimentare din Iași

Piețele agroalimentare din Iași

O acțiune de control a instituțiilor care au identificat o serie de nereguli la piețele agroalimentare de pe raza municipiului Iași înainte de sărbătoarea Paștelui a trecut ”pe repede înainte”, poate și din cauza specificului acestei perioade.

Instituțiile de control au efectuat acțiuni de verificare în piețele agroalimentare din municipiu și s-au constatat o serie de deficiențe grave, de netolerat, la un număr de 6 piețe din Municipiul Iași: lipsa dovezilor privind efectuarea acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție, deratizare, lipsa afișării regulamentului de funcționare a pieței, probleme de funcționare a cântarului de control sau lipsa cântarului de control din cadrul pieței. Pietele agroalimentare ale Iasului reprezinta puncte de maxim interes atat pentru populatia varstnica, dar si pentru populatia activa a orasului, ca singura optiune pentru cumpararea de produse proaspete si, in mare parte, de productie autohtonă. Vreau să atrag atenția că deficiențele constatate demonstrază, din nou, superficialitatea și capacitatea (sau incapacitatea) de management a actulului viceprimar cu atribuții de primar. În data de 17 martie, primarul interimar al urbei anunța triumfalist că a dispus efectuarea mai multor controale în pieţele din Municipiul Iaşi și a dispus o serie de măsuri legate de igienizare, curăţenie, aspect general al pieţelor, conduita lucrătorilor, precum şi modul în care îşi desfăşoară activitatea Poliţia Locală. Se pare că au fost, din nou, vorbe în vânt, pentru că, în continuare, șobolanii și gândacii sunt tot acolo. EcoPiața este o instituție subordonată Primăriei, controlată 100% de PSD. Din acest motiv, hipermarketurile câştigă foarte uşor teren în faţa centrelor agroalimentare din orașul nostru. Piețele din Iași trebuie să ofere mediu favorabil pentru producători, dar totodată într-un loc al produselor proaspete, naturale, sursa de sănătate din imediata apropiere a casei! Îmi pun întrebarea, legitimă, dacă această stare de fapt nu este menținută premeditat, pentru a face loc hypermarketurilor.

Problemele țin de:

  • Marea problemă este salubrizarea piețelor, aspect care starneste permanent nemultumirea iesenilor.
  • Un alt punct reclamat des de ieseni il reprezinta suprematia samsarilor si a contrabandistilor de tigari din piete, fenomen la care Politia Locala nu are inca nicio solutie. Astfel, iesenii reclama – si pe buna dreptate – complicitatea administratorilor de piete si actele de coruptie care ar sta la baza perpetuarii acestui fenomen. Problema a fost ridicata inclusiv la nivel national, la Ministerul Agriculturii, care a emis chiar regulamente clare pentru protectia si separarea producatorilor autohtoni de intermediari. PNL a avansat, la un moment dat, ideea purtarii de ecusoane sau afisarea de placute cu numele si localitatea de provenienta a producatorilor care vand la tarabe.
  • Alte piete cu probleme sunt Piata en gros sau Piata CUG, unde marfa este descarcata din camioane direct pe trotuare sau pe srtazile din jur, creand blocaje in trafic, perturband totodata transportul in comun. Mai sunt de mentionat pietele in paragina – vezi Piata Dacia, Piata Doi Baieti sau Piata Pacurari, pentru ultimele doua gasindu-se intrebuintari de weekend, cand se aduna vanzatorii de animale, respectiv, de produse traditionale.

Soluțiile posibile fac referire la organizarea unor Târguri de Paște și de Crăciun de amploare mult mai mare, organizarea unui Centru Expozițional permanent al producătorilor din județul Iași și din Regiunea Moldovei în Centrul Expozițional Moldova, clădire care a costat 9 mil de euro și acum zace nefolosită, investiții multianuale pentru reabilitarea infrastructurii din piețe, dotarea acestora cu centrale termice, europubele, modernizarea mobilierului pentru comercianți, salubrizarea săptămânală pentru ca producătorii să își comercializeze marfa în condiții normale, iar ieșenii să aibă parte de produse ținute în condiții decente, precum și realizarea de parcări pentru producători, dar și pentru ieșenii care își fac cumpărăturile în piețele agro-alimentare.

Comentarii

comentarii