Adevărul despre rolul Primăriei în reabilitarea Palatului Culturii

Adevărul despre rolul Primăriei în reabilitarea Palatului Culturii

Palatul Culturii reprezintă emblema orașului și de-a lungul timpului, acesta a reprezentat o datorie și o rană deschisă pentru noi, toți ieșenii, care am așteptat redeschiderea sa.

Încă din 2008, Palatul Culturii, parte a Complexului Muzeal Moldova, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, a fost închis publicului ca urmare a procesului complex de reabilitare. Acest proiect a fost demarat, a fost inclus într-un proiect mai amplu legat de reabilitarea unor monumente istorice de prestigiu, definitorii pentru comunități întregi din întreaga țară, în urma unui acord guvernamental din 2006, dintre Executivul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Ministerul Culturii a participat cu 20% la această sumă, 80% fiind împrumut.

Lucrările s-au desfășurat în mai multe etape, la un moment dat fiind blocate, iar șantierul a fost întârziat cu cel puțin doi ani. Lucrările propriu-zise au fost demarate în 2008. Inițial, au fost investite 11 milioane de euro, în 2013 fiind alocate alte 15 milioane de euro. Deci, în total 26 de milioane de euro. Nu e o sumă mare, nevoile privind patrimoniul sunt uriașe la Iași.

Una peste alta, cu toate necazurile și greutățile (așa se întâmplă când există un sistem centralizat și totul se decide la București), vom avea în sfârșit deschiderea palatului, iar Ministerul Culturii va trebui să mai contribuie pentru design-ul muzeal și pentru creșterea bugetului. Pentru că acest edificiu cuprinde ca instituție 4 muzee în interior (Muzeul de Istorie a Moldovei; Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu“; Muzeul de Artă; Muzeul Etnografic al Moldovei) și alte 6 pe teritoriul orașului, respectiv al județului (Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“ Iaşi;  Muzeul Unirii Iaşi;  Muzeul „Poni-Cernătescu“ Iaşi;  Palatul Memorial „Al. I. Cuza“ Ruginoasa;  Muzeul Arheologic de sit din Cucuteni;  Muzeul Viei si Vinului din Hârlău), deci este un „minister regional al culturii”.

Eu, ca ieșean și ca om de administrație, ca viitor primar, nu văd cu ochi buni această subordonare, dar această discuție nu e oportună acum. Sper să putem reuși în viitor, cu ajutorul Guvernului din legislatura viitoare, să aducem această instituție acasă, pentru că ea trebuie să devină un spațiu viu și plin de evenimente. Ca viitor primar, îmi doresc să văd zilnic zeci și sute de autocare din toată țara și Europa venind la Palat, iar agențiile de turism pot fi aici un partener incredibil de util.

Cum a compromis Primăria accesul la acest obiectiv?

Trebuie spus de la bun început că  o parte din terenul din faţa Palatului Culturii are folosință ca parcare în baza unui contract de închiriere anual și el nu face parte din terenul concesionat de municipalitate complexului Palas. Aici trebuie să se cunoască faptul că parcarea din față a fost de la bun început o soluție provizorie.

Primăria trebuia din timp, mai ales că Palasul a fost inaugurat în iunie 2012, să se îngrijească de amenajarea Pieței Palatului Culturii, care arată acum ca un talcioc, cu brazi înclinați, boscheți, arbuști, cu două fântâni arteziene neterminate abandonate, care au mustățile din beton ale unui proiect mai vechi, este spațiul perfect pentru persoane fără adăpost. Este o rușine ce e acolo acum.

Palatul Culturii are 1 metru de jur împrejur, atât! Restul este al Primăriei! Deci, practic, Palatul Culturii are doar trotuarul de lângă zidurile palatului. Deci, ce era în grija Primăriei arată jalnic, nici măcar asfaltarea acelui perimetru nu a fost în stare să o facă. Cu toții asteptăm redeschiderea acestui simbol, un simbol aflat în sufletele fiecărui ieșean, un simbol care poate atrage sute de mii de turiști anual.

Este absolut incredibil , cum un astfel de eveniment public, intens așteptat, a devenit țintă electorală pentru domnul Mihai Chirica. Este de nepermis. Limita politicii trebuie să se oprească departe de aceste simboluri.

În lipsa oricărui proiect de anvergură, care să îi definească șederea istorică în Primărie, caută să politizeze o bucurie ce aparține sincer si curat oamenilor simpli, aparține fiecăruia dintre noi, dar dincolo de funcții publice. Bilanțul lui de primar interimar deja indică 2 falimente majore, de care este direct responsabil – falimentul RATP și falimentul proiectului Iași–Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Aseară s-a fotografiat inspectând niște muncitori care turnau o îmbrăcăminte asfaltică în fața palatului Culturii. Este nedemnă această postură, acele imagini sunt de o falsitate cruntă.

Este inadmisibil ca Primăria Iași, care și-a bătut joc de amenajarea piațetei și de ce ținea de ea, acum să încerce să păcălească lumea. Pentru ca ieșenii să creadă că Primăria are vreun merit.

Primăria NU are nici un merit în reabilitarea Palatului Culturii. 26 de milioane de euro, nici un leu dat de Primărie!

Realitatea e următoarea: Primăria Iași a compromis accesul la acest obiectiv, nu a amenajat decent si civilizat piațeta din fața Palatului. Acești domni nu au fost în stare să preconizeze ce se va întâmpla odată cu deschiderea acestui monument cultural istoric.  Se știa încă  din 2014 faptul că în februarie 2016 lucrările se terminau definitiv, a fost un contract de 18 luni de zile! Nu au mișcat nimic, au venit acum frezați si parfumați să facă poze. Indecent. Totul e o minciună electorală cu ce anunță dl. Mihai Chirica! Este caz unic în țară, nicio municipalitate și nici un manager de muzeu nu și-a permis să confiște un eveniment de acest gen.

Asocierea cu cel care a compromis șansa Iașului de a fi capitală europeană a culturii de redeschiderea emblemei orașului este o blasfemie! Dintre marile municipii din România, Iașul, din cauza administrației PSD condusă de dl Mihai Chirica, are cel mai mic buget din țară pentru Cultură. Acesta este adevărul și nu cei 500.000 lei aruncați pentru circ și pâine!

Fac un apel public ca în ultimul ceas decența și rațiunea să stopeze această operațiune de manipulare a opiniei publice! Este o jignire a ieșenilor și a elitei culturale a orașului, a moștenirii și a simbolului Palatului Culturii.

Cum a pregătit primăria redeschiderea Palatului? În nici un fel.

Citește și: Ințierea Clusterului de Turism Iași

SOLUȚII

Cateva soluții punctuale( care ar fi trebuit accesate deja de mult timp)

  • Discuție cu toate agențiile de turism, cu operatorii din domeniu, cu universitățile și școlile, cu oamenii de cultură, cu societatea civilă. Acest moment nu e unul festivist, e unul strategic pentru strategia culturală a Iașului și pentru deschiderea și dezvoltarea orașului.
  • Achizitia a 2-3 autocare speciale, supraetajate (aprox. 80 de locuri), așa cum există în toate marile orașe ale lumii și românești – Brașov, București (acele autocare galbene și roșii – „Bucharest City Tour”), Constanța ș.a., care să funcționeze pe rute turistice în Iași, din aprilie până în octombrie, pentru a fi pregatiti sa valorizăm acest simbol.
  • Piața palatului Culturii trebuie să fie un spațiu al evenimentelor, nu au ce să caute acolo autovehicule. Trebuie să fie un spațiu al culturii urbane, de genul Pieței Sfatului din Brașov sau a Pieței mari din Sibiu. Cu piatră cubică, cu mobilier urban interbelic, cu stâlpi și corpuri de iluminat care să pună în valoare statuia lui Ștefan cel Mare și axa Palat-Bvd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Unirii. Însă acest proiect trebuie discutat cu calm, cu toți actorii la masa, specialiști, constructori, arhitecți, funcționari ai Comisiei Naționale a Monumentelor. Nu pe fugă, fără aruncări în gol.

Proiectul Primăriei – PIAȚA PALATULUI, un eșec anunțat.

Am analizat împreună cu specialiști în domeniu acest proiect și am ajuns la o conluzie: e o bătaie de joc și un proiect electoral.

Concursul de soluții anunțat este o fumigenă electorală pentru că nu există bani pentru lucrarea efectivă în bugetul pe 2016, de reamenajare/ reabilitare a Pieței! Este aceeași minciună ca și reabilitarea parcului Copou, unde niște petece de asfalt sunt menite să mimeze reabilitarea.

Atrag atenția că se pregătește și o nouă operațiune de genul celei care era pusă în operă la parcul de la Teatrul Național și care a fost oprită în urma protestelor societății civile.

Cum poate cineva întreg la minte și competent să se gândească că Piața Palatului poate avea o parcare subterana? Dl. Mihai Chirica nu are nicio idee de a promova ceva din valorile și patrimoniul acestui oraș. Pentru ce să faci parcare când ai 2500 de locuri de parcare alături, la câțiva zeci de metri? Poți închiria 100-200 de locuri și ai rezolvat problema.

Dl. Viceprimar Mihai Chirica habar nu are că acel perimetru e zonă protejată de categorie A (de interes național și universal), cu numeroase situri și vestigii istorice și Comisia Națională a Monumentelor Istorice nu va da probabil niciodată aviz pentru așa ceva!

Încă un lucru de om incompetent în ale administrației: cum să faci parcare subterană dacă acolo oricum nu au cum să intre autocarele cu turiști?! Nu există așa ceva nicăieri. După ce a fost închis 8 ani Palatul Culturii, cum să redeschizi acum un șantier total imprevizibil care riscă să paralizeze complet accesul la Palatul Culturii? E o idee a unui om care nu are niciun respect pentru cultură! Habar nu are că realizarea unui dren de jur împrejurul Palatului Culturii a avut nevoie de aceste avize și a fost o chestiune foarte complicată.

Fac un ultim apel de a nu confisca acest eveniment. Este o jignire pentru ieșenii care au așteptat 8 ani să vadă frumusețile din el, pentru generații întregi de copii și studenți – unii poate plecând definitiv din Iași fără să vadă ce e acolo, ca acum să asiste la această confiscare indecentă.

Comentarii

comentarii