Sportul ieșean – probleme și soluții

Sportul ieșean – probleme și soluții

Trebuie, din capul locului, să recunosc faptul că, din nefericire pentru Partidul Național Liberal, mesajele pe care le-am transmis în legătură cu sportul ieșean nu au fost foarte inspirate, așa că o parte a comunității ne-a perceput ca fiind dușmani ai sportului. Este adevărat că acest domeniu foarte important pentru Iași nu a fost adus foarte des în dezbaterea publică de către noi și de aceea s-a creat percepția falsă că doar PSD s-ar preocupa de sport. A existat și o anume lipsă de bun-simț din partea celor de la conducerea Primăriei care, având instrumentele pentru a finanța sportul, au monopolizat discursul public pe acest subiect.

În urma discuțiilor față în față, dar și a mesajelor primite online, am decis să ofer subiectului sportului în Iași o mai mare atenție. Constat cu amărăciune că după ce a îngropat cel mai iubit club al Iașului, Politehnica, simbolul sportiv al orașului, PSD e la un pas să îngroape definitiv fotbalul.

Clubul Sportiv Municipal Studențesc Iași, o echipă apreciată de toată țara și care a fost pe locul II în clasamentul returului sezonului trecut, a ajuns la doar 6 puncte de locul care duce la barajul de evitare a retrogradării ca urmare a modului cum a fost tratată de Mihai Chirică și colaboratorii lui. Acest fapt este confirmat și de Nicolo Napoli, antrenorul care a salvat echipa de la retrogradare și a adus-o aproape de calificarea în cupele europene.

Acum, după problemele apărute la ASA Târgu Mureș, Iașul are o nouă șansă de a ajunge în cupele europene, o șansă pe care Chirica a irosit-o în iarnă, când a blocat finanțarea CSMS, iar echipa a ratat calificarea în play-off. În acest moment trebuie să strângem rândurile și echipa noastră să obțină singură performanța pe care Iașul o așteaptă de atâția ani, pentru că din iunie vor avea un sprjin real și necondiționat din partea autorităților ieșene.

Împreună cu echipa și cu oameni din lumea sportului care au venit voluntar să ajute, am făcut o analiză a situației existente în urma căreia am constatat că lucrurile nu stau bine deloc. Suntem departe de orașele europene și de cele din Vestul țării.

1Tradiția e batjocurită

Clubul reprezentativ al Iașului, FC Politehnica, a fost falimentat după ce a fost folosit ca jucărie electorală. O tradiție de 65 ani (1945 – 2010) a fost îngropată ca urmare a lipsei de viziune și a disprețului față de un simbol al Iașului. În plus, Primăria Iași nu a făcut nicio încercare de a recupera numele Politehnica.

Spre deosebire de Iași, Timișoara a reușit să recupereze palmaresul Politehnicii, dar și alte administrații locale dețin acest nume.

Infrastructura e groaznică

Stadionul este învechit, starea gazonului este jalnică, iar spectatorii au un grad scăzut de confort în tribune. Pe lângă acestea, spațiile de sub tribune nu sunt exploatate corespunzător. Sala Polivalentă este uzată din toate punctele de vedere, mai mulți specialiști spunând că unica soluție ar fi demolarea sa. Mai mult decât atât, ne lipsește un bazin olimpic, terenurile de antrenament sunt puține și cu o calitate precară.

Clujul în schimb se poate lăuda cu un stadion și o sală polivalentă de ultimă generație. Drept urmare, clujenii au văzut-o pe Simona Halep și pot urmări vedetele naționalei noastre de fotbal și a unei foste campioane europene și mondiale, cum e Spania. Nu doar la Cluj s-au făcut pași importanți spre normalitate. Municipiul Piatra Neamț a modernizat stadionul și a construit o sală nouă, Ploieștiul a construit un stadion nou, Craiova a construit  o sală nouă.

2Finanțarea sportului e deficitară

Sportul local este subfinanțat, doar 6,15 milioane lei din buget fiind alocați sportului în acest an. Fundația Sportului Ieșean (FSI) finanțează subiectiv sportul, fără criterii de performanță. Sunt favorizate sporturile prietenilor Iacoban (șah) și Câtea (box). În acest an, cererea de finanțare a echipei de rugby nu a fost trimisă către clubul Politehnica, generând disensiuni între echipele aceluiași club, echipa de handbal a primit de 10 ori mai puțin decât cea de rugby.

Practic, avem aceeași abordare perfidă a actualei administrații care divide, pe criterii arbitrare, ieșenii și oamenii din lumea sportului. Atragerea sponsorilor este zero. Cu excepția CSMS, care are contracte simbolice de publicitate, nicio echipă locală nu a atras vreun sponsor.

Se poate și altfel? Da, la București sportul primește anual 10,5 milioane euro, iar Timișoara a acordat sportului anul trecut 14,2 milioane lei. În acest an, la Baia Mare sunt alocați sportului 11,5 milioane lei, aproape dublu față de Iași, deși bugetul acestui oraș este mult mai mic ca al Iașului. La Ploiești, doar Clubul Sportiv Municipal va primi 11,1 milioane lei, iar la Craiova doar sporturile care nu includ fotbalul primesc 1,5% din bugetul orașului. La Roman, peste 3% din buget se duce spre sport, la Suceava e vorba de 3%, iar la Vaslui de peste 2%.

3Performanțe zero în mandatul lui Chirica

De la preluarea conducerii Primăriei de către Mihai Chirica, sportul ieșean a ajuns la fundul prăpastiei. Voi analiza punct cu punct ”realizările” sale:

  • Niciun sportiv calificat la Olimpiada din acest an. Acum 4 ani, am avut un campion olimpic, Alin Moldoveanu;
  • În 2015, DJTS nu a putut completa topul primilor 10 sportivi pentru că performanțele acestora nu au generat punctele necesare pentru a figura în top;
  • La echipe, exceptând CSMS, formațiile de tradiție ar fi trebuit să joace în Liga a II-a. Vara trecută, echipa de volei feminin Penicilina a retrogradat și a fost primită în Diviza A1 după retragerea Științei Miroslava, iar echipa de rugby a promovat în acest an ca urmare a modificării sistemului competițional, ea terminând pe locul IV în Liga a doua;
  • Cel mai bun sportiv al Județului, judoka Vlăduț Simionescu, așteaptă de jumătate de an să fie operat. Vlăduț Simionescu e la un pas de a urma exemplul tuturor sportivilor de valoare produși la Iași care pleacă la alte cluburi și obțin medalii olimpice (cel mai bun exemplu, sabrerii Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir și Alexandru Sirițeanu, care au fost vicecampioni olimpici în 2012).

Cum e prin alte părți? Anul trecut, ASA Tîrgu Mureș, echipă finanțată de Primărie, a fost la un pas de a fi campioană la fotbal. Din Moldova, Botoșaniul a jucat anul trecut în cupele europene, după ce Bacăul, Piatra Neamț, Vasluiul ori Galațiul fuseseră anii trecuți în Europa. Baia Mare, oraș care a bătut Iașul în cursa pentru Capitală Europeană a Culturii, a dat anul trecut campioana la handbal masculin și vicecampioana la handbal feminin, Blajul a câștigat titlul la volei feminin, HCM Roman a jucat în cupele europene la handbal feminine, toate fiind echipe finanțate de Primării.

Resursa umană – bazată pe importuri

S-a pus accentul doar pe oameni din afata Iașului, pe toate palierele: conducători, antrenori, jucători. La fotbal, în ultimii ani am avut doar președinți din afara orașului. În lotul de jucători ai CSMS sunt foarte puțini ieșeni, la volei sunt multe jucătoare din străinătate, iar la rugby s-au făcut multe importuri. Oare Iașul, care are atâția antrenori pricepuți, care a scos atâția sportivi talentați, nu poate să producă sportivi care să vibreze pentru echipele noastre?

Sportul de masă

Nu există acțiuni eficiente prin care copiii să fie atrași să facă sport, competițiile sunt insuficiente, iar pistele de biciclete sunt dezastruoase, terenurile greu accesibile și locurile unde se poate alerga sunt puține.

Înainte de a trece la prezentarea planului meu, trebuie să atrag atenția ieșenilor să nu cadă în capcana pe care Mihai Chirica vrea să o întindă. Ca și în alte domenii, încercarea lui Mihai Chirica de a spune că nu are apucăturile predecesorului său, Gheorghe Nichita, nu poate fi credibilă de vreme ce, de pildă, a recunoscut că i-a aprobat președintelui CSMS, Florin Prunea, cel care a spus că Iașul e plin de violatori, condițiile financiare cerute pentru sezonul în curs: o primă de reinstalare fabuloasă, de 30.000 euro, premieră în lumea fotbalului, salariu de 6000 euro lunar, deconturi consistente și fel de fel de prime.

Ca și Nichita, Chirica aprobă subiectiv bani către sporturile agreate de el sau de apropiații săi. Despre nivelul de competență, mai trebuie spus că nici după un an de când a preluat conducerea Primăriei, nu a fost capabil să reformeze Fundația Sportului Ieșean, desi a recunscut că e jale acolo. Gheorghe Nichita este, în continuare, președintele Fundației, iar Cosmin Coman directorul executiv.

Promisiunile pe care le face tuturor sporturilor nu pot fi puse în practică. Anul trecut, cu același buget al FSI, banii abia au ajuns la fotbal. Cum pot ajunge în acest an la toate sporturile de vreme ce FSI are un buget asemănător? Promisiunile rectificărilor  bugetare care vor fi făcute după alegeri nu pot fi luate de bune, pentru că multe alte promisiuni ale lui Chirica nu au fost respectate, discursul său modificându-se în funcție de interesele electorale.

4

Ce soluții avem?

Vă prezint câteva din propunerile cu care vin în fața ieșenilor astfel încât să ridicăm și noi nivelul în sport cel puțin la nivelul orașelor din Vestul țării.

Recuperarea denumirii Politehnica

Trebuie să demarăm tratativele cu deținătorii drepturilor asupra brandului Politehnica.

Dezvoltarea infrastructurii sportive

În primul rând trebuie să modernizăm stadionul sau să construim o arenă nouă. În al doilea rând, avem nevoie de construirea unui complex sportiv modern, cu o Sală Polivalentă nouă, bazin olimpic și terenuri de antrenament. Toate aceste obiective se pot realiza prin accesarea de fonduri europene, de la Compania Națională de Investiții sau din bugetul local.

Finanțarea mai mare și acordată pe criterii obiective

Minimim 1% din bugetul local va fi alocat sportului. Finanțarea trebuie făcută pe criterii obiective, ținând cont de preferințele ieșenilor și de performnață. Trebuie să evităm apariția faliilor dintre sporturi: cea dintre fotbal și restul disciplinelor sau cea dintre rugby și restul echipelor. Lumea sportului ieșean trebuie unită, lucru care se poate realiza și printr-o finanțare corespunzătoare. La fiecare echipă se va încerca atragerea unui sponsor puternic, care să suplimenteze bugetul.

Obiective de performanță

Îmi propun: creșterea și păstrarea sportivilor de top la Iași, sportivi care să obțină medalii la competițiile importante internaționale; susținerea echipei de fotbal în prima ligă și atragerea unui sponsor care să ajute la accederea ei în cupele europene; prezența în prima ligă a formațiilor locale și calificarea uneia în cupele europene.

Promovarea ieșenilor

Revitalizarea activității sportive juvenile astfel încât la echipele ieșene să joace cât mai mulți sportivi locali. Îmi doresc ca importurile să se diminueze și să aducem numai jucători cu adevărat esențiali și de caracter, așa cum e Andrei Cristea. De asemenea, mizez pe punerea în valoare a antrenorilor locali și formarea unei noi generații de tehnicieni.

Promovarea sportului de masă

Copiii trebuie atrași spre sport, nu obligați să facă sport – aceasta e una dintre prioritățile mele. Vom avea astfel copii sănătoși, caractere puternice, crescuți într-un spirit de fair-play și atașament față de oraș. Principalele metode de atragere către sport o reprezintă crearea unor condiții decente de a face sport (terenuri noi, regândirea pistelor de bicicliști), de instructori cu dragoste de meserie, stimulați corespunzător și de modele de sportive la echipele de seniori.

Comentarii

comentarii